dagen efter

Vilken dag igår! Var helt färdig på kvällskvisten. Först upp och iväg till BM kl 9, sedan fixa i ordning här hemma, Emelie och Jakob kom, Emma kom, slänga i sig middag, pling-plong så kom första familjegänget! När släkt och familj var här på kvällen räknade vi till 14 personer...! Vi fick bära in köksbordet i vardagsrummet så alla rymdes samlade. Men trevligt var det! I egenskap av värdinna hann jag tyvärr inte slita fram kameran...


Fikabrödsfatet

Nu sitter jag och äter frukost, dagen till ära rågbröd (wiee fullkorn som smakar, äntligen!) med avokadosmör, chai-thé och grape! Känner mig lite småbakis och seg. Blandning av sockerchock och fullspäckad gårdag I guess. Fortsätter idag -  vid 11 kommer farmor hit, senare på eftermiddagen skulle Roberts päron kika förbi. Sedan nyårshandel, som resten av Luleå är jag rädd för. Imorgon vankas det middag hos Cia, Peter och lilla Maya. Perfekt lugnt nyår för ett preggo alltså!


Dagens frullebulle

Dags att masa sig ur morgonrocken och klä på sig värdinnerollen!

Take care!

BM

Kom nyligen hem från morgonens barnmorskebesök. Gick bra, här är lite siffror för den nyfikne:

Blodtryck - 110/60
Järnvärde - 115
Hjärtljud♥- 144


Säger mig inte så mycket, har tydligen lite lågt järnvärde så ska börja knapra järntabletter. Sen fick jag höra att jag tillhör de 15% av befolkningen som är Rh-negativ (blodgrupp), alltså är jag A-. Kommer få ta något vaccin sen så jag inte bildar antikroppar mot nästa bebis.

Haha, fröet är ju helfestligt för övrigt. När hon skulle lyssna på hjärtljud (glegg på magen och en apparat, liknande den vid ultraljud fast man inte ser något, bara hör) så hittade hon bebis men h*n skulle minsann inte ställa upp! Så det enda som hördes var ett fladdrande ljud när lillis sprattlade iväg. Efter ett tag börjar barnmorskan skratta över hur livlig och ohjälpsam fröet är. Förklarade vad som hände på ultraljudet, att vi varken fick se kön eller ansikte utan att bebis även då vände sig om och sprattlade bort. Tillslut (efter 10e försöket) lyckades hon klämma fast busen med "lyssningsapparaten", höll h*n i ett fast grepp och kunde mäta hjärtljud. Kändes lite hemskt att hon klämde så hårt, mammig som man är. Men de tål tydligen en hel del. Och bara bra om de små är aktiva.
En sak kan man konstatera: antingen har fröet väldigt mycket integritet eller som min mamma sa - Redan egen vilja. Oh my, en förvarning om vad som komma skall?!

Ställde mig på vågen imorse för att se vilka spår julen lämnat. Nästan 1kg minus?!?! Ligger alltså under min startvikt. Blev lite fundersam kring detta men enligt barnmorskan var det ingen fara, så länge jag inte bantar - och det gör jag verkligen inte! Det är visst helt individuellt hur mycket/lite man går upp, kan nästan bli mer komplikationer om man går upp för mycket. Mamma har gått upp ca 6-7kg under sina graviditeter, inte särskilt mycket. Så kanske landar någonstans där jag också!

Oj vilket bebisinlägg det blev! Så kan det vara ibland. Nu ska jag fixa i ordning det sista innan första fikavarvet drar igång vid 13-tiden! Bjuder på en bild från min födelsedag för två år sedan, efter alla fikagäster farit vankades det partaj. Tror vi hoppar favorit-i-repris i år va??


Jag och min vackra syster

Take care!



bakar

Precis kommit från Ica, var tvungen att göra lite inköp inför dagens fortsatta bak. Det vankas kalas imorgon då jag planerar att bli ett år äldre och klokare. Tar sockret slut mitt i bakandet så är det bara att knata till affären. Fikabak utan socker... Well.

På väg hem från Ica ser jag en karl stå och kissa i snön. Inte okej! Jag har inte det minsta behov av att se karlar som urinerar, som någon sorts allmän rättighet. Är det så kris i kistan att man inte kan knata en gata upp och låna gratistoan på Smedjan - ja, då kan man väl i alla fall gå undan från allmänheten så ingen riskerar att se eländet! Kan tilläggas att mannen i fråga inte tillhör kategorin a-laget, dessa har man ju sett både en och två gånger. Utan en "vanlig" gubbe. Usch usch.

Nog om det. Hann bara bli lite upprörd. Preggo-hormoner? På tal om det fick Robert sig ett smakprov häromkvällen, såg en film som inte alls är någon snyftare (snarare deckare). Men ändå - slutscenen kom, ett barn fick flytta ur kuvösen, någon dog och ett par återförenades. Och med det började tårarna spruta. Robert som tycker jag blev lite tyst anade oråd, kramade om mig och såg framför sig lite tårblanka ögon. När han sedan ser mitt tårdränkta, mascararinniga och snoriga ansikte börjar han skratta: "Gud vad du är gravid just nu!". Kan inte annat än hålla med, brukar kunna bli lite tårögd men storböla? Nja. Skrattade och grät om vartannat, grät för att jag inte kunde sluta och skrattade åt mina hormoner. Face it  - allt som har med barn att göra är väldigt, väldigt känsligt.

Igår var det ännu en paragraf i graviditetlagen som utnyttjades: cravingsparagrafen. Vi var båda hungriga, jag har varit lite småstrulig med maten sista dagarna och känt att alla rätter gett mig kväljningar. Robert försökte föreslå både det ena och andra som han kunde laga, jag bara rynkade på näsan och sa Blääääää! Tillslut kom jag på vad det var som fattades: en cheeseburgare från Korvgubben med rå lök och gurkmajonäs. That's it. Hade de stängt kunde jag lika gärna skita i att äta. Robert suckade djupt innan han pälsade på sig och knatade ut i snövädret. Jag fick min hamburgare och blev lycklig!


Annars då? Tänkte glad i hågen prova på uteliv på annandagen. Jag och Emsi som tänkte kolla in stan. Linserna åkte på för första gången sen i somras, partykläderna grävdes fram och extra känsla lades på sminkningen. Jag tror jag var hemifrån ca 1½ timme. Jag kom mig alltså aldrig ut på krogen, utan vände på förfesten. Efter att ha blivit skrämd av de uppressade juletidspriserna (och min kvällströtthet) kände jag att jag inte ides betala in mig. Folk rökte inne på festen, gick väl okej (allt är relativt) ett tag men sedan tog illamåendet över och jag tackade för mig. Ett tappert försök i vart fall! På bild syns vinet som jag smakade en mun av. Oj oj vad jag saknar rödtjut! Riktigt gott.

Nu ska jag fortsätta med kalasförberedelser. Köket ska skuras, nonstop-kakor bakas och tvätt hängas. Husligt värre. Imorgon blir jag alltså 24 år ung. För känner mig ung. Än så länge. Fick uppvaktning på sängen idag av Robert eftersom han hade sovmorgon idag och öppning imorgon. Det vankades mammas limpa med ost, varm choklad och vispgrädde. Precis som under uppväxten! Fick öppna min present också - en wake up light! Behaglig uppvakning med en lampa som gradvis ökar ljuset innan den slår igång fågelsång. Kan behövas i dessa mörka vintertider!


Mysfrukost! :-D

Take care!


juldagen

Hur man på bästa sätt spenderar dagen efter julafton:


Alltså - chokladpraliner i mängder, salta jordnötter för att balansera det söta, morgonrock och tofflor på. Sedan gör man ingenting. Ingenting betyder såklart inte att man nödvändigtvis måste sitta och stirra in i en vägg utan man har inget planerat. Läser en bok eller ser en film. Gjort det förstnämnda och ska strax ge oss i kast med det sistnämnda. Se film mitt i dagen, vilken stil va! Men sånt får man göra när man har en göra-ingenting-dag. Vi tog oss även ut på en promenad i det ruggiga men vackra vintervädret. Hade tänkt gå en längre runda men kinderna höll på trilla av efter en kvart så vände hemåt. Lite luft fick vi i vart fall och kanske förbrände en pralin.


Robert fick ta en bild på mig i snödrivan för att fira att vi fick en vit jul!

Igår åt jag tills jag trodde jag skulle storkna. Jag åt, åt och åt. Mängder med goda rätter som fortfarande får det att vattnas i munnen: ägghalvor m. skagen och räkor, prinskorv, hemmagjorda köttbullar, janssons, vitlöksost, rödbetssallad, krustader med löjrom, mammas limpa och till detta kall julmust. Mmm-mm-mmmmm! Såg seriöst ut som att jag var i 12e månaden. Ska bli intressant att väga sig efter nyår och se vilka lämningar den senaste veckan gett. Hursomhelst. Sedan kom tomten på besök, blev nästan lite rädd för tomten själv... Glömde tyvärr kameran men har en bild på Roberts iPhone som jag får visa sen. Fick en massa smått och gott, bl.a. hårinpackning, mockabryggare, termosmuss, traktörpanna, örhängen m.m. Och en symaskin! Nu är det bara att finslipa syskillsen, inte sytt sedan högstadiet och då med varierat resultat.

Okidoki, nu ska vi äta lunch, tomtegröten kokade vi idag istället och den börjar bli klar. Sedan är det movietime och allmänt slappande. Sweet.

PS. Lilla fröet är vaket...! Det sprattlar runt i magen nu. Känt av lillis i ca 1½-2 veckor, himla mysigt! Inga sparkar direkt utan mer rörelser som rycker runt. Kul att veta när fröet är vaket och sover. Kände från början bara liggandes, nu även när jag sitter upp. Framförallt på morgon och kväll. DS.

Take care!



Merry Xmas!

Så var det julaftonsmorgon, jag har varit uppe före tuppen p.g.a en mardröm och sen kändes det skit samma att somna om. Robert kom nyss upp han också, vi har tänt stjärnorna och ska snart tända ljusstaken med alla fyra ljus. Bröden som mamma o pappa ska få som del i sin julklapp gräddas i ugnen (ingen risk att de ska gå in här och snoka på julafton - way too busy!).

Igår åt jag ett julbord hos föräldrarna. Tjuvstart eftersom lil'sis ska fira med Jannes familj i Övertorneå i år. Och vi måste ju självklart hinna fira hela familjen också! Kommer kännas ovanligt, första julen någon fattas. Nästa jul kanske det är min tur, huuuh. I år ska vi fira med de mina från Kalle Anka (bra tidsangivelse såhär på dopparedagen), före det är vi hos Roberts päron.

Haha kunde inte låta bli att skratta när Robert kom med en julklapp imorse från mig och honom till fröet. Hur sött var inte det? Hursomhelst, inte det jag skrattade åt. När jag öppnade presenten (fröet kunde inte hjälpa till så fick ta över) var det en pepparkaksdräkt. I stl 56. Jag började tokfnissa för jag såg framför mig en juli-pepparkaka. Möjligtvis en augusti-pepparkaka. Jättesvårt att veta storlek till nästa jul då fröet är ca 7 mån - helt olika från bebis till bebis. Tror ändå vi ska byta den mot något lite större eller somrigare 56a ;-) Men det är tanken som räknas!

Nu ska vi koka lite mannagrynsgröt då vi inte hade mjölk nog för riktig tomtegröt. Sedan börjar julfirandet!

GOD JUL ALLESAMMANS!



ultraljud

Här kommer en liten update om ultraljudet! Var verkligen jättemysigt att tjuvkika in hos bebis, kunde njuta denna gång. Robert kände att det inte var samma aha-upplevelse som sist, då han redan hunnit få kicken av att se fröet (såklart roligt i alla fall!). För mig var det nästan tvärtom, denna gång kunde jag verkligen njuta och se på alla detaljer som pekades ut: njure, magsäck, hjärta, urinblåsa... Och såklart bebisen i stort!!!

Lilla fröet, inte var du fotopigg inte! En egenskap du fått från din far, minst sagt. Vi fick varken se kön eller ansikte! Låg och viftade med armarna gjorde h*n hela tiden, så att bägge händerna har fem fingrar råder det inga tvivel om ;-) Men ansiktet syntes först inte då bebis låg med ryggen mot, sedan "gömde" lillis det i moderkakan eller med armarna! Och samma med könet, hon försökte zooma in båda innan hon mätte huvud, lår etc och även efteråt men icket. Nej minsann, bebis vill förbli anonym på alla sätt och vis!

Huvudsaken är i alla fall som sköterskan sa: "Det verkar vara en perfekt bebis på alla sätt och vis, fast den är lite fotoskygg!". Fingrar på plats, allt såg bra ut i övrigt. Vårat lilla frö
Ligger precis på den dag barnmorskan räknat ut, dvs 23:e maj. Misstänkte nästan det, min mens är punktlig på dagen, samma med ägglossningen (som jag känner av). Perfekt datum i alla fall, hinner jag förhoppningsvis klart med skolan men slipper vara höggravid under juni.

Klicka för större bild!

Fotade av bilden på underverket, därav bildkvalitén. Har tyvärr ingen scanner. Tror hon tyckte synd om oss eftersom vi inte fick se ansikte eller kön, vi fick se i 3D/4D (?) utan att ens fråga -hon bara slog igång det. Mycket mysigare bilder även om ansiktet ligger dolt! Där ser ni ena lilla armen, början av ena benet och ansiktet som göms i moderkakan (suck). Bjuder även på en magbild även om den fortfarande ser identisk ut från föregående veckor. I alla fall utan kläder, det sägs att det börjar synas på mig med... Får ni även en bild på de heta mammajeansen, lite 80-talsvarning på den höga midjan.


Graviditetsvecka 19 (18+0)
Nu ska jag småplocka här hemma innan Robert kommer från jobbet. Utnyttja bebisruset jag för tillfället är hög på! Går var tionde minut till kylen för att kika på bebisbilden och småfnittrar för mig själv.

Take care!




snart är det dags...

Om 1½ timme kommer Robert hem från jobbet och vi beger oss mot Sunderbyn för ultraljud....!!!!! Väldigt spännande och lite smånervöst, fast vi fått en tjuvkik tidigare. Längtar efter att tjuvkika på lillprutten i magen! Var nu en duktig bebis och visa ordentligt vilket kön du är. Och var gärna vaken så du sprattlar!

Far i god tid eftersom det är snöoväder utanför. Men är nog inga problem, vi är lite bättre förberedda här uppe i norr än skåningarna. Tss.

För övrigt haft en riktigt skön morgon. Vaknade när Robert gick upp före 7, tänkte såklart somna om eftersom jag är ledig. Men icket, för pirrig i magen. Så tog med mig täcket till soffan, tände vår lilla julgran och adventsbelysning och slötittade på tv. Mys!

Nu ska jag göra mig redo för dagen!

Take care!



lördagsmys

Oj oj vad trött jag är, blir en kort update för att sedan dyka ner i sängen! Har röda jullakan så extra juligt att sova just nu. Så det så.

Idag har jag suttit med bibloteksövningen, gjort olika test för att träna på artikel och informationssökning. Tristess är bara förnamnet. Satt i säkert 4h med detta, fanns inga enkla genvägar som jag hoppats på. Antar att det är väl genomtänkt av de som gjorde testet. Men nu är det färdigt! Tack och lov smsade Emelie och frågade om vi skulle ta en fika på stan vilket kom som en perfekt paus. Vi och resten av Luleås befolkning trängdes på stadens gator. Lördag innan jul - vad tänkte vi?! Efter mycket om och men, letande hit och dit, lyckades vi slänga ner våra kaffesugna ändor vid ett ledig bord på Åhléns café.

Hemma igen gjorde jag klart resten av bibliotekstjafset innan Robert kom och vi fixade middag (han har jobbhelg). Idag åt vi kalkonfilé med soltorkade tomater (recept här), jättegott! Vi hade matlagningsvin istället för vanligt, kycklingbuljong istället för fond, både havregrädde och creme fraiche i såsen och ris istället för potatis. Mmm-mm-mmmm!


Vad vi gjorde resten av kvällen behöver jag knappast nämna - bilden säger allt. Verkar för övrigt som att alla ser Johan Falk-filmerna, när vi var på videoteket var det två olika sällskap som hann fråga om ordningen på serien. Poppis. Men de är bra, så jag förstår. Inte är han fy skam heller, han "Wagner"...! Såg precis att han spelar huvudrollen i Snabba cash som vi tänkte se när det är premiärdags efter jul.

Nåja nåja, nu ska jag och min extra svullna mage släpa oss själva och sambo i säng. Känns skönt att numera när magen blir såhär tokuppsvälld av diverse mat/sliskande så kan jag alltid skylla på fröet. "Men jag är faktiskt gravid". Uppsvälld mjölkmage som snabbt göms i ett pösigt reservlinne är ett minne blott, nu framhäver jag stolt minsta lilla ytspänning.

Take care!


jullov

Jaa detta med tentan var ju en intressant upplevelse... Vet inte riktigt vad jag ska säga om saken! Gissade på ett gäng frågor, ett par-tre stycken hade jag ingen som helst aning så gissa är inte rätt ord där. Kanske utfyllnad? För skrev gjorde jag på allt även om lärarna kanske garvar åt svaren. Vi får se hur det gick, med lite tur har jag lyckats skrapa ihop poäng så jag trillar över godkänt gränsen. Om inte får jag ta lärdom av det också. Kan vara nyttigt att misslyckas ibland och se att allt inte är kört för det, med duktiga-flickan-krav! Skulle inte vara ensam med tanke på att nästan halva klassen (om jag räknar in mig vilket jag inte kan göra ännu) bangade första tentan.

Oavsett hur tentan gick har jag nu officiellt J U L L O V!!!!!! Sååååååååååååå underbart. En biblioteksövning jag ska göra i helgen när Robert jobbar men inget avancerat. Så det räknas inte.

Haha, igår när jag låg och pluggade märkte jag hur magen liksom putade ut lite konstigt. Fröet har alltid föredragit höger sida av någon anledning, samma igår. Väldigt hårt precis där "bucklan" var (rygg? livmoder?), kunde följa formen med fingrarna. Fotade med mobilen så rätt dålig kvalitet men man ser i alla fall:


Vad gör du lilla frö?????


Värmde pizzarester från gårdagens middag till lunch. På sista slicen gör jag en upptäckt: ett mörkt, kort hårstrå. Trevligt när varken jag eller Robert går i svarta toner. Inte den som är äckelmagad men att äta mat med främmande människors hår - där går gränsen (riktade in mig på skålen med körsbärstomater istället). Tack och lov var hårstrået för tunt för att komma från vissa regioner, annars hade jag kräkts på riktigt.

Nu är jag slut efter tre dagars intensivpluggning från kl 07-24, förkylning och graviditet så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Soffan känns helt klart som ett lockande alternativ. Skulle behöva snyta mig igen (igen, igen, igen) men bränner i näsan och blöder näsblod så får hellre täppa igen. Tror min näsa sagt tack och bock efter 2½ månads småssnuva och nu en redig, vanlig förkylning. Köpte någon näsolja som skulle kunna hjälpa men den brände än mer och gav mig kväljningar. Huuh.

Tv-soffan, Robert som kudde, uppföljningsprogram till Bonde söker fru med skrattande åt Rogers egenheter - perfekt inledning på mitt sköna jullov! Ska dyka ner på en gång.

Take care!




pluggpaus

Tagit mig en välbehövlig paus i pluggandet, passar på att läsa lite bloggar och klicka runt på internet. Kände mig riktigt duktig igår, satt uppe och mer eller mindre sträckläste till kl 24 då jag la mig. Fortsatte läsa vid 7-tiden imorse innan jag for iväg på blodprov för ämnesomsättningen på Bergnäset. Och på tal om det:

AJ! Aj aj aj!!!!!!
Vilket blodprovsfiasko det blev idag. Jag brukar vara rätt lugn inför blodprov, såklart inte skönt men så länge jag inte kollar på hur de suger ut blodet är det inga problem. Får alltid höra hur fina blodådror jag har och hur lätt det är att ta på mig. Kände inte igen sköterskan men inget mer med det. Gör som jag brukar, drar upp ärmen, får ett spänne runt, kollar bort. Känner direkt hon börjar sticka att det känns mer än vanligt, djupare och nästan snett. Säger ingenting och kollar inte dit. Efter ett tag säger hon osäkert "Men vad konstigt... Det kommer inge blod. Jag måste ha missat". Gör sedan om försöket igen. Och igen. Vid det här laget börjar det göra ont. Tillslut får hon tag på blod och jag skyndar mig illa kvickt därifrån. Svider fortfarande i armen, så jag och Robert kan ha en tycka-synd-om-varandras-armar-kväll (han tog svininfluensavaccin i måndags och varit väldigt hypokondrisk sen dess). Hoppas det fortfarande kommer kännas lugnt med nålstick framöver!

[ För övrigt har all smärta fått en ny dimension. Gör det ont i ryggen tänker jag "Snart kommer jag att föda barn, skärp dig", får jag ont i huvudet tänker jag "Snart dags för förlossning, skärp dig". Tss. ]

Maten blir inte vad den borde såhär i plugghektiska tider. Igår åt vi pyttipanna (inte hemmagjord), till lunch idag bjöds det på fiskbullar med potatis. Till middag tror jag bestämt det får bli hämtpizza från grannen (Exotic, not good att ha det en trappa ner och 10m till höger). Nyttigt värre. Jag har inte tid att stå och kocka, Robert slutar kl 18:30 = toksen middag om han ska laga.  Stackars fröet, inte mycket näring där inte! Försöker kompensera med att knapra morötter, körsbärstomater och frukt mellan varven. Avocadosmör på mackorna etc. Idag lär det dock snyltas på lussekattförrådet i frysen, sockerkick och motivationshöjare när jag håller på somna i böckerna.

Har i alla fall inte gått upp mer än till min startvikt så trots mitt osunde leverne visar vågen ingenting (so far). Shape up efter skolruschen, under mitt jullov ska jag njuta av långa promenader och kanske ta tag i simningen igen. Kommer garanterat hinna gå upp ett X antal kilo till nästa barnmorskebesök, då det är 29e december (my birthday!), alltså precis efter jul. Ååååh julmat.... Gud så gott!!!! Praliner... mmmmmm! Men mest m a t e n. Jag längtar mig grön.

Nu tillbaks till böckerna, tog en paus i läsandet om jordens bildning, sammansättning av grundämnen i dess inre och jämförelse med grannplaneterna. Avis?

Take care



update

Läget på förkylningsfronten är oförändrat. Tyvärr. Det blev bättre, sedan sämre igen. Hur gör man då för att klara en dag med redovisning och opponering? Jo, man förbereder en riktigt hälsosam morgoncocktail bestående av mängder med kaffe och alvedon. Lägg sedan till en halvtimme framför spegeln så kan det åtminstone se ut som att du är laddad. Synd bara att fasaden faller efter några timmar. Hursomhelst. Detta gjorde jag imorse, for sedan till skolan, höll våran redovisning (gick okej, varken jättebra eller dåligt), opponerade på en annan grupp innan jag tackade för mig vid lunchtid och slängde in handduken för dagen. Kändes trist att lämna gruppen inför eftermiddagens andra opponering, men fanns tyvärr inte mycket att göra.

Fördelar: redovisning avklarad - check. Opponering avklarad - check. Nackdelar: min mage känner sig för stunden brutalt misshandlad och jag försöker undvika att spy. Känns ungefär som att gå tillbaka en 3 veckor i tiden då preggoillamåendet fortfarande spökade. Been there done that.

En annan bra sak är att vi fick tillbaka ena rapporten och förutom lite småfel som stavning, vissa ord etc var det ingenting vi behövde fixa till. Thank God. Väntar med spänning på nästa och hoppas på liknande resultat där!

Nu är det bara ett orosmoln kvar, ett stort sådant: tentan. Uuhh. Intensivpluggning 24/7 efter bästa förmåga gäller hädanefter. Kommer knarka koffein och socker för att kunna prestera kortsiktigt. Känns verkligen som att det inte är meningen att jag ska göra/klara denna tenta - första gången fick jag käppar i hjulet både vad gäller pluggning och själva tentan pga illamående, denna gång blir jag däckad av en förkylning lägligt inför plugg och tenta! Vad är meningen med det? Läser jag fel program månne?!

Nog om skola.
Bebis och jag är nu i graviditetsvecka 18 (17+1). Fröet börjar roa sig med kullerbyttor och tränar sina andningsmuskler. Skelettet börjar hårdna. Något som är rätt gulligt är att bebis kan börja känna skillnad på sött och beskt. När jag äter något sött surplar liten mer fostervatten, äter jag något beskt grimaserar h*n istället.

Jag kan inte bestämma mig för om tiden går toksnabbt eller galet långsamt. Ena stunden känns det som att maj är ett liv bort och jag aldrig kommer få snutta på vår bebis. Nästa känns det som att vi ständigt läser om nya veckor, "Nu är det måndag igen - dags att läsa!". Vilket tyder på att veckorna går läskigt snabbt trots allt.
På måndag är det ultraljud, kommer bli spännande! Hoppas fröet sköter sig och visar vilken "sort" vi har där inne. Vi vill alltså ta reda på kön. Om det går att se och om sköterskan vill tala om det.


Våran amaryllis har börjat slå ut. Vi hade beställt utslagna blommor till julafton, lite tidig leverans alltså. Men förhoppningsvis blommar den länge! Det är det enda jag kan säga om julen för stunden, helt för fokuserad på skolan för något annat. Men tände adventsljusstaken till frukost och försökte ladda mentalt. Sedan blir det julstämning deluxe på fredag då det ska spelas julskivor på repeat, bakas pepparkakor och klappar slås in.

[ Jag längtar tills denna vecka är över och jag får jullov ]

Nu däcka ett tag och hoppas illamåendet försvinner, ladda om batterierna, koka mer kaffe och börja tentaplugga!


Take care!



well

Kännt mig hängig sen slutet på veckan, ni vet sådär slut i kropp och knopp så man bara vill sova. Igår vaknade jag med känslan av taggtråd som låg och skavde i hela halsen. Kroppen var ännu mer mörbultad än vanligt och framåt kvällen visade termometern lite feber. Inga svinisgrader direkt, men ändå. Sweet. Som ett brev på posten, liksom.

Sweet 1: en helg när jag ska plugga järnet inför redovisning och tenta. Lättare sagt än gjort med en skalle segare än tjära slash kola.

Sweet 2: skulle äntligen hälsa på Pernillas lilla nytilskott men redan när halsen började tjorva slöt jag bort det. Vill verkligen inte riskera att ens andas nära lilla Ebba och Pernisen vill nog inte att jag kommer dragandes med hals-skit-virus.

Såklart menar jag inte att något av fallen är sweet. Egentligen menar jag betydligt mindre angenäma ord. Men vad gör man. Bara att gilla läget, knapra mängder med vitlök, thé med honung och be till alla högre väsen att jag är fit-for-fight inför tisdagen. Mitt immunförsvar sedan jag blev preggo är verkligen inget att hänga i julgranen. Andas snor på mig och jag däckar. Perkele!!!!!

Känner mig i alla fall lite piggare idag, inte febrig eller så. Halsen är fortfarande uppfuckad men hoppas på det bästa! Ska försöka göra ett ryck nu med skolan innan jag däckar i soffan.

Förresten tjorvar CSN, inte läst nog med poäng på hösten för att få beslut om studiemedel till våren blaha-blaha. Eller snarare inte fått studieresultat. Läst fyra kurser denna termin, två läser vi nu som vi (såklart) inte hunnit få betyg i. Missade som sagt tentan i en av de föregående kurserna pga illamående, den jag gör på torsdag. Så inget betyg där heller. I den andra kursen vi läste i början av terminen har läraren hittat på att vi ska göra en text som ska in innan jul  - alltså inte kunnat få betyg där heller. Med andra ord ser jag helt inkompetent ut enligt CSN. De avvaktar med beslut tillsvidare, får hoppas att lärarna är snabba med att rapportera in betyg i de kurser jag läser nu annars ser jag framemot en vårtermin på Telia. Skjut mig istället är ni snälla.

Take care!




fredag

Äntligen fredag vilket innebär helg! Helg är verkligen helg sen jag blev tjänstledig, nu är det inte bara 2/3 som innebär ledig helg utan alla helger är lediga! Förutsatt att jag planerat skolarbetet som jag ska vilket jag inte gjort just denna. Men ändå.

Igår var vi som sagt på adventsmys hos mamma och pappa. Även sis och Janne var där, Robert kom när han slutat. Vi åt risgrynsgröt, hembakt limpa med julskinka på, lussebullar och drack glögg. Mitt i allt kommer mamma med en adventspåse - en överraskning! I påsen var det massor med småpaket som innehåll bl.a. pepparkaksformar, servetter, presentkort på bio, marsipangris m.m. Sweet, och extra roligt när det var helt oväntat!


Eftersom middagen blev där hade vi inga matlådor till idag. Jag sa till Robert att han fick ta med min som jag glömde äta igår till jobbet, han blev såklart jätteglad. Vid lunchtid hann jag bli både trött, hungrig, illamående och allmänt vresig. Till min lycka hittade jag pyttipanna i frysen - perfa! Tar fram förpackningen, dubbelkollar för säkerhetsskull så vi både har ägg och rödbetor. Här till dilemmat: ägg-check, rödbetor.... Well, burken står där i kylen, med spad och ETT litet rödbetsfragment som närmast kan liknas vid ett halvtuggat chips - inte okej!

Saras hushållsskola

När du (läs Robert) tar slutet på något, stoppa inte in en tom/nästan tom förpackning i kylen utan ta ut förpackningen, släng den och skriv upp varan på en handlingslapp. Gäller fil, mjölk, rödbetor etc. Detta är extra viktig när din flickvän är trött, grinig och allmänt gravid!

[ Dessa karlar ]

Istället för den tilltänkta pytten blev det upptinad ärtsoppa och hårdbrödmacka. Kan säga att halva mackan och en stor del av soppan åkte i sopan, inte sugen för fem öre. Istället stympade jag grisen, mycket smarrigare! Desto godare blev middagen - entrecote med persiljesmör, hasselbackspotatis och timjanstekta körsbärstomater! Mmmm! Penslade potatisarna flera gånger under ugnstekningen med smör, blev mycket godare! Inte hälsosammare kanske... Vet inte vad det är med mig och rött kött sen jag blev preggo, helt besatt. Varit sugen i flera dagar på en blodig köttbit. Järnbrist????


Ville få en bild där vi skålade med öl/julmust men ingen av oss hade fotoskillsen för det

Snart dags att förbereda idolmys i form av popcorn, dip och julskum. Som plåster på såren för rödbetsmissen for Robert och handlade julmust och julskum - fick mig genast på bra humör! Ska gå och kramas lite med min tossepelle innan vi bänkar oss framför Idol (kan inte bestämma mig vem som ska vinna, jag vill att Erik ska vinna samtidigt som jag tror att han kommer längre om han inte vinner).

Trevlig helg och glöm inte njuta av julstämningen!

Take care




självstudier

Självstudier dagen till ära, känns fantastiskt skönt. Även om jag kommer jobba på i alla fall, men just detta med att stiga upp när jag vill (alltså 10:15 idag), ta en promenadpaus och klunka egenbryggt kaffe. Vi är otroligt nog klara med bägge rapporterna, ska läsa igenom idag för att kontrollera stavning. Ser inte framemot att läsa in mig på två andra gruppers rapporter i helgen (en om energi och en om trafik) för att opponera på tisdag. Känns väldans kul att göra det i helgen då vi får rapporterna fredag. Not. Men idag står det tentaplugg på schemat!

Jag och Robert har än en gång lyckats gå om varandra hela veckan. Mån-tis har han haft stängning, börjar då kl 13:30 och slutar 22:15. Eftersom jag pluggat hela dagarna har vi inte setts förrän kvällskvisten och då har inte flickvännen varit i mänskligt tillstånd! Idag slutar han kl 20 men jag ska ändå iväg till mapa på framflyttat adventsmys och intensivplugga före det. Så dagen är späckad som den är. Istället fick vi äta en mysig frukost tillsammans! Ser ni mjölkpaketen? Jag började fundera på varför det är olika lång hållbarhet, att den ekologiska håller en dag längre totalt. Borde det inte vara tvärtom att den ekologiska blir gammal först??


Vi åt en stadig frulle inför en dag full med jobb/plugg

Nu ska jag brygga upp en kanna kaffe för att väcka hjärnkontoret. Försökte ringa systeryster för att höra om hon och Guldus skulle med på en promme i dagsljuset men min mobil fungerade inte?! Gick inte att ringa någon, ingen skillnad efter omstart. Hmm. Då man märker hur beroende man är av mobben! Får försöka på nytt snart.

Take care!

slow

Detta med magen går långsamt! Alltså att bli stor. Ingen direkt big-mama so far. Tänkte för mig själv att nu minsann måste det synas skillnad på picsen när jag väntat ett par veckor med att fota. Ehh. Njae. Inte det minsta om jag ska vara ärlig. Jag och Robert satt och riktigt studerade bilder från v 14 och nu v 16. Fram, tillbaka. Fram, tillbaka. Identiska. Ingen skillnad. Lilla frö, nu vet vi i alla fall att du frodas trots allt!


Mjölkmage? Nej, bebismage.

Finns inte så mycket nytt att berätta nu i graviditetsvecka 17, fröet är nu hela 16-18 cm långt och väger 150-170g. Snart en chokladkaka alltså. Tanken att någon som är typ 18 cm ligger och sprattlar i min mage känns.. Väldigt annorlunda! Som får näring av det jag äter, som gör att jag måste tänka på vad jag äter. Jaa. Underligt. Längtar tills jag får känna rörelser! Och till fröet kan höra så vi kan börja prata tillsammans. Monolog i all ära men whatever. Robert ska sjunga för pyret, och prata nära magen har han sagt. Men skillnaden är att jag alltid hör vad Robert pratar om så inga hemligheter ;-)

Nog om bebissnack. Snackas det inte bebis så snackas det skola. Just nu dessa två grejer mitt liv kretsar kring 24/7. Jag vaknar till skola, jag somnar till skola, jag drömmer om skola, jag äter till skola. Däremellan har jag tur om jag hinner surra lite bebis med Robert eller någon annan stackare. Skola skola skola. Men ser nästan mållinjen, en och en halv vecka kvar sen är det färdigt! Som jag ska njuuuuuta. Suttit hela dagen med uppsatsen igen, nu är vi dock i stort sett klara med ena rapporten (innehållsförteckning och kontrollera stavning kvar), imorgon ska vi fixa klart den andra. Thank God. Sedan återstår den muntliga presentationen, läsa in sig på två andra gruppers arbeten och t e n t a. Den sistnämnda vill jag inte ens tänka på så jag låter bli. Tenta vad?

Nu ska jag hjälpa Emelie med ett referat. Är ju specialist på ämnet sedan jag gjorde ett i tidernas-mest-onödiga-kurs tidigare i höstas. Tss.

Take care!




trööööttt

Men vad är detta...! Känns som ett kliv tillbaka en tre veckor eller så, trött som en zoombie och mår illa!? Hmm.
Först skola, sedan hem, däcka i sängen. Efter en två timmar lång powernap sitter jag nu här, småäter daim (såna där små man får i presentförpackning, karamellstorlek) och klunkar kaffe. Jag måste bli människa och kunna plugga! Please God in heaven att detta går över tills imorgon då vi ska sitta en heldag med ena rapporten! Huuuh...

Ny vecka idag igen, skriver det som är nytt imorgon då jag även slänger upp ett par bilder av magen. Ställt en påminnelse på mobben om att fota, vi slarvar som vanligt! Men så länge vi kommer ihåg varannan vecka så är det rätt lugnt, som sagt inga radikala förändringar. Nu pluggförsök.

vart försvann snön?

Men ååååh! Snälla snö och vädergudar, låt snön ligga kvar såhär i juletid! Bottennapp är stadspromenader i ett regnigt december - snö som knarrar under skorna ska det minsann vara! Ser jag ut från ena fönstret är det mesta borta, från det andra är det vitt kvar. Får helt enkelt hålla mig i datorrum/kök idag och sitta här och spana.

Igår shoppade jag och Roberto julklappar på storheden. Eller han shoppade, jag hittade inget. Det var inte bara vi i farten om man säger så. Fortsatta julklappsinköp sker dagtid under veckorna. Inga mer lördagsimpulser i julrusningstrafik. No thanks. På kvällen kom Emelie och Jakob över på middag, vi gjorde tacogratäng. Emelie ringde innan och frågade hur mycket köttfärs vi hade, ca 550g svarar jag, som vi ska göra en tacogratäng av. Vilket blir extra matigt och mättande. Enligt Emelie räckte inte detta då Jakob åt mycket så köpte med sig ytterligare 400g, mer grönsaker och mer tortillabröd. Tror ni jag blev förvånad när alla skålar var tomma efteråt!? Tror Robert kände sig tvingad att hålla ett manligt tempo eftersom han resten av kvällen stånkade, pustade och frustade för att han var så mätt och mådde illa. Såg även en kass film jag inte kommer ihåg namnet på. Jag satt och lekte med Roberts iphone istället för att se filmen.

Produktionsträff i fredags (dvs P-fest för alla andra), trevligt att surra på med alla! Dock vet jag inte vad som hänt, de två team man kan tänkas som mest partyglada var väldans avslagna?! Är det juletiden? Börjar folk bli gamla? Ingen aning, det enda som går att konstatera är att en klar majoritet av gänget for hem när bussen från Kaptensgården parkerade i stan kl 20:45. Endast en handfull tappra själar fortsatte kvällen på Allstars - bara tjejer, framförallt i de högre åldrarna. Jag och Robert hade tänkt oss några öl/cola ute men efter ett X antal gäspningar sällade vi oss till pensioklubben, gick hem till soffan och såg slutet på Idol. Tycker ändå jag har anledning att vara kvällstrött och inte fullt så party party. Tss.


Vi fick som sagt laga vår egen mat, indelade i fyra grupper (såklart lyckades jag och Robert komma i samma grupp trots 1-2-3-4 räkning). Jag ligger hårt åt köttet, min nya diet.

Jag måste börja röra på mig regelbundet, promenader räcker gott. Känner att denna ständiga hunger inte är bra för formen. Jag ska äta ordentligt, jag ska gå upp i vikt - men vi behöver inte överdriva. Skulle jag leva enligt filosofin "Jag äter vad jag vill, när jag vill - för jag är gravid!" skulle jag ständigt gå omkring med en bullpåse och småsmaska, beställa pizza on a daily basis och få mängdrabatt på babybel. Den sistnämnda är min nya craving (förutom blodapelsiner, ä n t l i g e n finns dessa sura frukter i butik! Som jag har längtat en hel graviditet!), tack och lov slagit ut äckelkorv och äckelbacon. Annars undviker jag fortfarande allt som är fullkorn och älskar kött. Typ.


Delikata små ostbollar... Försöker begränsa till en per dag ;-)

Nu ska jag gå och störa Robert i hans tv-spelsgeekande för en söndagspromenad! I övrigt på dagens schema står det baka, koka lingonsylt, plugg och slutligen adventsmys hos mamma och pappa!

Take care!

duktiga dagar

Jag måste säga att det känns väldigt skönt i tider med skolpanik då man haft två produktiva dagar. Igår hade vi först lektion, satt sedan med projektgruppen och strukturerade lite grann. Kom hem vid 15:30, spikade mig vid datorn och skrev skrev SKREV. Hade bestämt mig att det var dags för studiereflektionen som släpat efter att bli klar. Kl 19:15 skrev jag sista punkten, först då kände jag hur hungrig jag var och tillätt mig bensträckare. Men den blev klar, thank God. Idag har vi suttit från kl 08:15 och skrivit på uppsatsen, kommit en bra bit på vägen och skymtar målsnöret. Samma visa imorgon, mötas efter 8 och sitta hela dagen. Pust.

Dessa tidiga mornar är inte riktigt my piece of cake. Sover jag till kl 9-10 fungerar jag som allra bäst. Nu är det kaffe som gäller, tur då att jag numera klarar av att dricka det igen - annars hade det varit knepigt! Som grottmänniska utan koffein vaknar jag till liv vid lunch, på gränsen även med kaffekicken. Lär ju bli ändring på mina morgontrötta vanor om sisådär ett halvår. Oh my.

Fixade mig i alla fall lite morgonmys trots den tidiga timmen, även om jag fortfarande var ugg-ugg fick jag om inte annat en positiv inställning till dagen!


Mysfrulle

Ny vecka för övrigt! Graviditetsvecka 16 (15+2). Vad kan man nämna för nytt denna gång? Bebis ansiktsmuskler utvecklas så h*n kan rynka pannan etc. En riktig liten kissnisse/kisslisa är fröet också, tömmer blåsan var 40-45:e minut. Detta tyckte Robert var äckligt, förklarade att det är så det fungerar. Lillis kan knappast hålla sig i 9 månader. Jag som mamma kan börja känna rörelser, dock främst om man är inne på barn nr 2 eftersom det annars är svårt att urskilja.

Historiskt ögonblick idag för övrigt: jag tog ut min piercing i naveln... Min mage känns tom, det är ett hål. Bokstavligt talat. Tänkt göra det ett tag nu när jag fortfarande är rätt liten runt magen, efter UL i måndags sa kvinnan där att jag borde ta ut den. Så nu är det gjort. Mitt älskade navelsmycke. Får se om jag någonsin kommer göra om den, beror på vilket skick magen är i efteråt. Om man säger så. Var tvungen att föreviga mina smycken innan jag tackade för den tid som varit:


Bye bye love

Nu ska jag unna mig en liten nap innan middagsförberedelserna drar igång.

Just det, på fredag är det personalfest! Besparingar - från övernattning med trerättersmiddag ska vi nu vara borta några timmar och laga mat tillsammans, kockduell som det fint kallas. Men kommer garanterat bli trevligt i alla fall! Vårat team och Roberts team, han var orolig att jag ska kontrollera hans öl-intag men får bita mig i tungan. Tss.

Take care!



RSS 2.0