pust

Vilken morgon det varit! Började med att vi sov till kl 10 istället för kl 9 då väckaren ringde (off). Ingen större skada skedd, var bara att jag skulle ringa barnmorskan mellan kl 10-10.30 angående en eventuell urinvägsinfektion som jag misstänker spökar. Sagt och gjort, fick ringa med grumlig morgonröst och förklara mitt ärende. Passade även på att höra om det är som det ska när alla symptom försvunnit för mig sedan 1½ vecka tillbaka. Då menar jag inte bara illamående och trötthet som brukar ge med sig (tack och lov att jag tillhör den skaran) utan även humörsvängningar, ömmande/spända bröst, växtvärk etc. Barnmorskan blev tyst, och sa sedan att hon måste rådfråga sina kollegor eftersom hon inte hört talas om detta i v 15.

[ panikklump 1 ]

Efter ett tag kom hon tillbaka, sa att det är svårt att säga vad det kan bero på men att man säkert får se på ultraljudet. Dvs om tre veckor. Eftersom min panik nu var väckt frågade jag om det inte går att känna så livmodern sitter där den ska, om man hör några hjärtljud etc? Nej, för tidigt för det. Men hon tyckte jag skulle höra av mig i slutet på veckan om hur det kändes då eller om jag började blöda. Sedan tipsade hon om att ringa en privatklinik och göra ultraljud där för att få veta, "off the record" så att säga eftersom de inte får tipsa egentligen.

[ panikklump 2 ]

Vid det här laget är både jag och Robert stressade. Tre veckor kändes plötsligt oändligt med tanke på att har pyret dött i magen kan det ligga där i flera veckor utan att man märker något. Vi sitter och googlar på kliniker i Luleå men då ringer mobilen, barnmorskan som pratat med Sunderbyn och vi har fått en jourtid om vi far nu direkt.

[ panikklump 3 ]

Packade in oss i bilen illa kvickt, frukost var bara att glömma, håret på skaft men vad tusan. Tårarna rann över allvaret, vad skulle vi göra om saker inte var som det skulle?! Robert började jobba kl 13, skulle han sjukanmäla sig redan nu eller bara säga att han hade läkarbesök och kom sent eller skulle han hinna? Vi anmälde oss på gyn och satt och väntade. Blev någon miss mellan receptionspersonal och de andra så vi fick sitta 1½ timme eftersom de som gjorde undersökningen inte fick höra att vi väntade. Men till slut fick vi komma in i ett undersökningsrum, gegga på magen och insidan av magen på storbild. Såg någonting där, men det var stilla.

[ mammapanik gånger 100 ]

Så plötsligt ser vi en liten hand som vinkar till! Strax efter hittar hon hjärtat som slår som det ska. Fröet låg lite dåligt till så gick inte att se så där jättebra. Men det enda jag behövde höra var att hjärtat slog. Och den lilla handen som vinkar. Läppen började darra för andra gången för dagen, denna gång av lättnad. Pyret låg mot ryggraden så därför inte magen putar så mycket. Låg ungefär där vi trodde tidsmässigt, svårt att se exakt utan får göra det på riktiga ultraljudet om tre veckor.

Men hur som haver: bebis ser ut som den ska för sin unga ålder, hjärtat slår och h*n vinkar och sprattlar. Lilla fröet. Mamman och pappan drog en enormt djup suck av lättnad och kan åter se framemot en mysig december! Efter detta var vi båda skakis och hungriga så vi stannade till på Max för "frukost" och nu är vi hemma. Det är tänkt att jag ska sätta mig och skriva uppsats nu (något jag borde gjort hela dagen) men känner att jag måste ta ett litet tag på mig att landa och andas.

Take care!




grattis!

I natt fick min kära vän Pernilla och hennes sambo Johan sin lilla efterlängtade Ebba! Fick ett sms igår vid 18-tiden att hon hade ont och de skulle fara in och checka läget på förlossningen. Jag satt på nålar efter det, särskilt när jag skickade ett sms vid 22-tiden och inte fick någon leveransrapport från Pernilla som alltid har på mobilen (=hon måste vara någonstans där hon inte får ha på den, betyder bara en sak..!). Somnade först vid 2-tiden för att vakna igen vid 4 och såg då ett sms på mobilen att det blivit en liten flicka!!! :-D
Kan tillägga att sömn efter det i stort sett var att glömma.... Hursomhelst hade allt gått bra, alla mår bra!

Oj oj oj vad länge det känns nu tills lilla fröet är färdigbakat! Kommer nog inte bli bättre av att snusa på en färsk liten bebis...

Är helt för groggy för att skriva något vettigt just nu. Tror bestämt jag ska krypa ner under täcket och försöka ta igen lite förlorad nattsömn. Hädanefter föder alla nära och kära under dagtid istället för kvällar/nätter, deal!? Tss...

ETT STORT GRATTIS TILL DEN NYA LILLA FAMILJEMEDLEMMEN!
Vilken spännande tid ni har framför er att bekanta er med allt det nya i vardagen och lära känna ert eget mirakel!

Lots of hugs!

julpynt

Vi kom igång med julpyntandet igår men är ännu inte klara. Idol började visst så pyntandet blev lagt på is. En pynthög kvar på golvet och även skarvsladdar som måste letas fram, tomtar som måste få en plats etc. Hade en hel del julpynt liggandes i förrådet, nu när två bostäder blivit en.


Bara att välja och vraka...

På julrean ifjol införskaffade vi juliga kärlhanddukar, disktrasor, diskborste m.m. Så nu går allt i julens tecken! Under själva pyntandet lyssnade vi självklart på julmusik och mumsade pepparkakor med ädelost på tub. Mjukost alltså, fast med ädelostsmak. Får man visst äta trots att man är preggo (vanlig ädelost är no no), jag tackar och tar emot! Här kommer en del bilder av resultatet! Sedan finns det såklart "vanliga" julstjärnor och adventsljusstakar i övriga lägenheten....


Blev en läskig kombination på bilden med beige gardin mot grön vägg. Ser inte lika extremt ut i verkligheten.


Ikväll ska jag iväg på tjejkväll med några från teamet. Maria som fyller år, hon har bokat en relax på hennes killes jobb så det blir bastu, smörgåstårta och surr! Nice nice! Innan kvällens festligheter tänkte jag skriva klart ett stycke text till rapporten, har även hunnit med en promenad i solen och gjort mig en smarrig lunchmacka med ägg, räkor, avokadosmör, purjolök och sallad!

Underbara december! Jag älskar advent, julen, stämningen (och sedan födelsedag+nyår som inte heller är fy skam!). Som nu, sitter jag i adventsljusstakens sken, smuttar på en kopp kaffe, knaprar på pepparkakor och lyssnar på stämningsfull julmusik av min mosters kör. Och som igår, julpynta tillsammans för att sedan krypa upp i soffan och njuta av resultatet. Känslan av lycka. Vi satt och pratade om att jularna framöver kommer bli ännu roligare och mysigare när vi har ett litet knott som tultar runt. Eller två. Eller tre. Längre fram alltså. Som inte kommer kunna sova natten innan julafton - ja ni vet hur det är, minns det själv som igår. Förväntan inför den stora dagen - juuuulafton. Oj oj sömn var bara att glömma!

Nej julen och december är helt klart en fantastisk tid. Sedan kommer Emsi hem lagomt till jul, ännu en anledning att hylla julen! Mindre roliga saker nu: skolan kallar - as always...!

Take care!



torsdag

Yo!

Ganska nyligt hemkommen från Emelie, suttit där idag och pluggat över en kopp kaffe (börjat dricka det igen i veckan, den saknade puzzelbiten). På dagens agenda stod det tentaplugg. Pluggar bättre när jag sitter med någon annan, även om vi läser olika ämnen. Inte lika lätt att hitta på undanflykter. "Jag ska bara...". Promenerade hem, Robert som fått ATK dagen till ära kom och mötte mig, hann även möta upp Hanna och bubben.

Ikväll bär det av till big'sis som fyllt år, fika hos henne. Fixade present igår, ett par tekoppar som jag själv är sugen på... Innan det tänkte vi bottna med JV-mat, nyttigt och bra. Not. Arbetar starkt på att äta upp mig igen. Grunda inför julen så att säga.

Imorgon har jag ett quiz över internet kl 13.00-16.15, förutom det ska vi köra igång med adventsstädning och kanske, kanske tjuvstarta julpyntandet! Tyckte det var en kanonidé, Robert jobbar till 17:30 på söndag (första advent) och frågan är om vi kommer hinna få den rätta julstämningen som behövs för pyntande på bara några timmar efter hans arbetsdag... Så bättre att börja imorgon! Julmusik, adventsljusstakar och lite smygköpta pepparkakor... Ååååhh!

Dålig på fota magen, missade helt förra veckan. Kanske för att det inte händer så där drastiskt mycket. Men ställde en påminnelse på mobilen så igårkväll åkte kameran fram! Lustigt det där, ingen direkt skillnad från v. 12 på bilderna men ändå kan jag inte ha mina byxor längre. Växer väl i omkrets, på något magiskt sätt. Verkar i alla fall vara helt individuellt hur stor mage man får såhär tidigt, spanat på lite bilder och helt olika från person till person! Min växer mer från höger inbillar jag mig, därför det är en bild från varje håll.


Lill-maggen

Ska kika vidare på internet nu innan jag vilar middag och beger mig på kalas!


Take care!

oh my

Skolpaniiik! Så känns det nu. Har två rapporter som ska vara inlämnade 11/12, en samhällsvetenskaplig och en teknisk. Vi trodde vi var på det klara med vad som behövdes i varje ämne men tji fick vi efter dagens projektmöte angående den samhällsvetenskapliga. Inga som helst direktiv och första mötet 2½ vecka innan den ska vara inne. Upplagt för fel, och vi som redan gjort intervjuer och studiebesök. Förutom rapporterna har vi redovisning i bägge kurserna 15/12 och så tenta 17/12. Behöver jag säga att jag kommer andas och leva skola kommande veckorna?!

Nog om det. Finns ändå inget att göra för stunden, helt mör i kropp och knopp efter en heldag i skolan. Imorgon däremot kommer jag sitta spikad vid böckerna, självstudier som ska utnyttjas till max! Efter denna panikartade skolrusch väntar ett långt och mysigt jullov. Det är min morot. Ska vara klar innan dess så jag slipper ha kompletteringar hängande över mig!

Fröet är ännu en vecka äldre nu, vi är nu i graviditetsvecka 15 (14+1). Det lilla fröet som nyss var stort som en lillfingernagel ligger nu runt en 12,5 cm från stjärt till huvud. Över en decimeter. Vilken liten parvel! Bebis får även öronmusslor och börjar lagra kalcium för skelettet. Vilket kan göra mamma mjölksugen eller chokladsugen. Bebis (egentligen foster men låter så opersonligt) hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen i några minuter. How cute! Mamman kan få starka, livliga drömmar (check!) och bli tankspridd (check!). Tydligen svartsjuk också? Inget jag märkt av hittills. Trott att det är papporna som eventuellt står för den biten.

Nä du glade nu ska jag förbereda middagen. Eller tillaga snarare, Robert som förberedde innan han gick till jobbet. Idag bjuds det på nikkaluoktasoppa!

Take care!


Våran dag

Igår hade vi en riktig high quality, tu man hand dag jag och Roberto. För en gångs skull kom jag ihåg kameran så blir ett bildinlägg! Vi började med frukost på stan, en riktig lördagslyx som man får passa på med nu. Nu låter det som att vi ofta gör det men aldrig gjort hittills, inte i Luleå i alla fall! ;-)
Vi åt på Smaka, kan verkligen rekommendera det stället! Mysigt och gott! Robert åt en varm baguette med skinka, kyckling, soltorkade tomater, mozzarella m.m. To die for.


Min mega räkmacka! Avnjöts med julthé :-)


Lämna cafémat?! Ja, tyvärr, både jag och Robert kämpade tappert men vi orkade inte allt.

Efter frukosten strosade vi runt på stan, köpte lite småpumlor till min lilla julgran och mammakläder till mig. Blev ett par jeans och en jeanskjol. Tänkt klara mig så långt det går på de kläder jag har men eftersom det börjar nalkas vinter och inte lär jag bli smalare så vill jag i alla fall ha ett par jeans. Kjolen var så snygg så vi tog den också, man måste få känna sig lite fin även som preggo! Helt klart värt det. Kanske inte nämnt det tidigare men mina byxor passar inte längre. Och då har jag ingen jättekula direkt men stopp tar det! Det blev jag glad för (tihi), när däremot inte mina täckbyxor passade blev jag inte fullt lika nöjd. Tur att mamma kom på den briljanta idén med hängslen så slipper jag knäppa brallsen kalla vinterdagar!


Väl hemma igen slog vi igång guitar hero, första gången på lääänge. Väldigt koncentrerade.

Efter några låtar på xboxen var det dags för rastning av "bubben". Hanna jobbade och Janne hade firmafest så vi tog ut Guldus på en promenad och gav honom middag!


"Åh moster, får jag verkligen busa med vanten?!". Bubben har även stenkoll både åt höger och vänster

Kvällen avrundades med laxpaj till middag följt av en godisskål och film. Vi såg Inglorious bastards, good stuff! Med andra ord fick vi en toppendag tillsammans, som man kan uppskatta ännu mer då vi jobbat/skolat om varandra mycket i veckan och fredagskvällen spenderades på varsitt håll!

Idag har det inte hänt så mycket, sovmorgon till kl 11, promenerat i solen och nu sitter jag här. Ska egentligen plugga men kom på att bloggen bara måste uppdateras. Ehh. Ni vet visan. Men slut på undanflykter nu, dags för lite pluggande innan vi far och handlar mat inför veckan!

Take care!

trötter

Jaaa trött är bara förnamnet! Försöker undvika att somna sittande. Haft en heldag på skolan från kl 09-16, fyra olika föreläsare. Ser ni landshövdingen på nyheterna eller översten i tidningen vet ni att jag var där. Även om media taktiskt undvek att få med en enda student på bild utan bara de "viktiga" personerna. Men jag var där.

Inte van vid så här långa dagar, helt färdig nu. Preggo.nu. Min doktor ringde idag, fortfarande låg ämnesomsättning så ska höja dosen. Knappast något som boostar piggheten. Well. Dessutom börjat få ont i ryggen så nu är det bara att ta tag i simningen!

Bokat ultraljud idag! Wiee, känns spännande! Knasig telefontid till sjukhuset, kl 07.00-07.45. Det lockar knappast att offra en sovmorgon, men en dag som denna var det perfa att ta tag i saken. Om ca en månad fick vi tid, 21/12. Först tänkte jag "Shit vad länge!!!". Sedan insåg jag att innan dess ska jag ha klart två uppsatser, genomfört ett seminarium+opponera på en annan grupps arbete och även klarat av en tenta. Hallelujah, TACK för att det är en månad bort! Hade gärna sett att det var två månader bort, eller varför inte tre?!

Måste författa en önskelista, på begäran av moderskapet. Svårt att komma på sådär rakt av vad man önskar sig, säger varje år att jag ska börja med önskelistan i januari och fylla på eftersom prylar dyker upp. Tanken är god, vet att jag under årets gång haft flera grejer jag tänkt "Detta ska upp på min önskelista!". Men aldrig tagit steget att skriva ner och här sitter jag nu ännu en jul. Det enda uppenbara jag ser framför mig är pengar med stort P, men lite småtrist både att ge och få. Några paket vill jag allt öppna...! Sista julen som barn, nästa klassas jag som fullvuxen. Tss.

Ska kolla vad som händer i hockeymatchen, Robert sitter i soffan och ser Luleå få spö av Modo och Foppa. Efter det ska han rasta mig runt kvarteret innan vi (läs jag) kryper till kojs.

Take care!



onsdag

En bättre dag idag! Hormonerna har landat, men som Robert sa igårkväll: "Vilken prövning det kommer vara med alla berg-och dalbanor framöver! Ena stunden kommer du skratta, nästa gråta, nästa bli arg. Pust". Kan inte annat än hålla med men mycket hellre upp och ner än som igår!

Varit till Bergnäsets vårdcentral och tagit blodprov imorse, kolla hur värderna ser ut nu när jag knaprar 1½ levaxintablett istället för 1. Bestämde mig i förväg att oavsett väder skulle jag promenera hem, både få lite dagsljus och endorfiner. Vädergudarna var på mitt lag så slapp regn trots grådask enda tills jag var ca 200m hemifrån. Tur då!

Har självstudier idag, tänkte börja med att läsa in mig lite om avfall inför vårat projektmöte på fredag. Sedan utforma en enkät som vi ska skicka ut till studenterna på skolan med frågor kring deras sopsorteringsvanor. Känns som ett roligt projektarbete, detta att fixa en utställning. På måndag ska vi på studiebesök hos renhållningen för att se hur det ser ut där soporna anländer och även ett besök hos kommunen. Speeeennande.

Jag äter igen för övrigt. Som aldrig förr. Jag har till och med känt hunger sista veckan, ganska sensationsartat efter att ha tvingat i mig mat utan hungerskänslor i ett X antal veckor. Nu kan jag även äta sötsaker utan att det vänder upp (har jag sagt att jag trott det varit en kille just för att sötsaker varit så äckligt men flottmat så gott? Jag menar, vilken tjej skulle banga choklad?!). Att vi börjat äta normalt märks på kompostmängden här hemma. Efter att knappt ha fyllt en påse på flera dagar, den hinner börja ruttna och vattnas innan vi märker att den finns, har vi nu fyllt tre påsar på två dagar. Wow. Ikväll bjuds det som sagt på chicken tikka, kycklingen ligger i marinad sedan igårkväll. Godare ju längre den ligger! Bjuder på receptet (bilden är från detoxen, numera vitt ris of course):



Ingredienser:

600 g kycklingfilé av lår eller bröst
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt, 8%
3 msk pressad citron
1 tsk salt
2 tsk av vardera malen koriander och gurkmeja
1 tsk av vardera malen ingefära och paprikapulver
1 tsk chilipulver
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
Citron eller lime

Gör så här:

Skär kycklingköttet i ca 2 cm stora bitar. Skala och hacka löken, pressa vitlöken. Blanda lök, yoghurt, citron, salt och kryddor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och vänd runt. Täck ev över och låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Vänd bitarna någon gång under tiden. Lägg allt i en gryta, koka upp och sjud tills kycklingköttet är klart, ca 15 minuter. Servera med kokt ris, citron eller limeklyftor att pressa över och en blandsallad.


Nu ska jag koka mig en kopp thé och sätta igång med pluggandet!

Take care!

PS. Har ni sett min söta lilla bebisräknare där till höger? Countdown ;-) DS.


stadsbesök

Hemma igen efter stadsbesöket, fröet fick sig en present. Eftersom jag drömt att jag köpt babysockar och har en speciell förkärlek för små, pluttiga sockor så fick det bli just det. Har även hunnit äta middag, Robert som jobbar kväll kom hem och åt. Vi fixade köttfärsbiffar med mos gjort av broccoli och blomkål. Igår åt vi linssoppa med sötpotatis och kokosmjölk. Märker ni nyttigheten? Har börjat må så pass hyfsat att jag kan äta "normal" mat igen. Imorgon blir det chicken tikka och på menyn resten av veckan hittas ärtsoppa och laxpaj! Robert jublar, i och med hans avslutade rökning blir det mer godsaker. Därför vill han att vi äter nyttig kost istället för det vi hittills ätit så han inte växer i samma takt som mig...


Visst är dom söta??? Och smååååå!

När Robert ätit satte vi oss i soffan och kramades en stund innan han for tillbaks till jobbet. Fick ventilera mina känslor för dagen. Att jag mår illa. Att jag är trött. Att jag har hormoner som gör mig känslig och sårbar. Att det känns som att jag kommer glida från vänner utan barnkoppling. Att jag är tråkig och inte orkar göra några spännande saker. Att livet kommer förändras för alltid. Tårarna sprutade och Robert tyckte jag var gullig där jag satt och snorade med hormonrusningar. Kände mig inte särskilt gullig men förstår liknelsen sådär sett utifrån. Den gravida kvinnans känslosvall. Dessa hormoner, jag som varit så stabil hittills! Stabilare än innan jag blev preggo.. Kanske varit lugnet före stormen!? Jag är väldigt, väldigt tacksam att jag har en axel att gråta ut mot när tankarna och känslorna stormar och livet känns svårt ♥ Älskade du.

Det känns i alla fall bättre nu, en urladdning var precis vad som behövdes. Nu ska jag ta en lång, varm dusch innan jag bänkar mig i tv-soffan, tänder ljus och väntar in desperata hemmafruarna. Hakat på trenden sådär 6 säsonger för sent och börjat se det nu i höst. Fastnade direkt, of course.

Take care!



tisdagsfunderingar

Precis kommit från skolan, vi hade ett seminarium följt av diskussion. Om olika länders miljöansvar, hur man bör göra för att få länderna att följa de bestämmelser som finns etc etc. En förberedelse inför torsdagens heldag där bl.a. landshövdingen och en överste från Norrbottens regemente kommer och pratar om klimatförändingar, inbördes konflikter, smältande Arktis m.m. Robert tycker vi pysslar med flummiga grejer, men är ju faktiskt högaktuellt! Det misstag vi gör nu får nästa generation städa upp efter bästa förmåga.

Annars då? Jag njuter inte av min graviditet. Då var det sagt. Jag längtar efter känslan jag haft i alla år i drömmarnas land där man håller på spricka av glädje och känslan att du har ett liv som sparkar i magen. Mannen i huset misstänker att jag har en släng av grav-depp, en tillfällig hormonell obalans. Well. Mycket väl kan det stämma, eller grådasket till väder utomhus som knappast boostar hormonkurvor. Just nu är jag bitter över att inte ha någon energi (du är trött när du vaknar på morgonen, efter frukost, förmiddag, lunch... sen en powernap då ögonen inte går att hålla öppna alls innan det hela upprepas på eftermiddagen), illamående, ont i brösten så jag inte kan ligga ordentligt men lik förbenat vägrar det växa. Bara ömma. Thanks.

Jag saknar att kunna ta ett glas vin. Ett glas rött och en ostbricka. Inte äppeljuice och hushållsost. Som i fredags, när vi var hos Roberts vänner på middag. Alla började glatt skåla innan maten, fortsatte under maten och efter. När alla blev salongsberusade kände jag mig mer utanför än någonsin. Vad lär man av den läxan? Att jag får undvika fester med folk jag inte känner (brukar gå utmärkt att vara nykter i mina egna kretsar) och att Robert någon gång kan hålla mig sällskap som nykterist-javisst. Så är det.

Jag längtar tills jag får en liten mage eller får se fröet på ultraljud. Inbillar mig att en annan känsla ska infinna sig då, den där fluffiga känslan från drömmarna. När graviditeten inte bara är en transportsträcka fram till målet utan man kan njuta under tiden. Får gå omkring med en kudde innanför tröjan för att få in rätta känslan. Tss. Missförstå mig rätt, jag vet att när jag väl får pyret i mina armar kommer det utan tvekan att ha varit värt det alla gånger och mer därtill. Just nu vill jag bara att smekmånaden ska börja då illamående och trötthet försvinner och magen putar gulligt. Eller så kommer jag bli en sån som inte gillar att vara gravid men avgudar slutresultatet så väljer att gå igenom det en, två och kanske tre gånger i alla fall. Vem vet?


Såhär ser fröet ut nu, enda tillgängliga bilden. Creepy bild, alienvarning!


Nog med djupa funderingar. Fröet blev en vecka äldre i måndags (lätt att nya veckorna för oss alltid är på måndagar). Fröet är nu 13 veckor och 1 dag, alltså är vi i graviditetsvecka 14. Nytt för denna vecka är att fröet börjar bli luddig: h*n får hår på hela kroppen som skydd! Även ögonbryn. Kan även få hicka och det går att se om det är en liten pöjk eller tösabit. Jag som mamma kan få en mörk linje på magen och även förstoppning i större utsträckning. Trevligt trevligt. Dags att börja käka mer fibrer. Även om min mage hittills under graviditeten reagerat med motsatsen men man vet aldrig!

Nu ska jag sadla om inför ett stadsbesök med Pernilla och Stina. Funderar på att köpa en liten present till fröet för att muntra upp oss båda!

Take care!



Draft: Nov. 14, 2009

Tack för alla fina gratulationer, det värmde verkligen! Blir riktigt rörd...

Precis stigit upp och käkat frukost efter en natt från h-vetet. Vaknat upp ett X antal gånger, kittlat och haft växtvärk i magen, kittlats inne i ryggen, haft spring i benen, drömt mardrömmar, drömt stressdrömmar, boxat på Robert tills jag fick en utskällning (försvarade mig med att säga "Jamen vi måste klara att campa och bo i tält!"). När det äntligen blev morgon och jag fick lov att stiga upp kände jag mig allt ifrån utvilad och redan då med en bultande huvudvärk. Well. Förutom campingdrömmar, drömmar om Idol, den där jag var en sjuksyster utsatt för mordkonspiration som fick springa och gömma sig för kollegorna på Kallkällan drömde jag även att jag var en osynlig, vampyrliknande varelse. Rörde mig helt utan ljud, luktade ingenting så inga hundar kunde lukta sig till mig och var även osynlig. Så därför sprang omkring naken och snackade telepatiskt med mina kompisar av samma sort. Det slutade med att jag skulle äta, och jag åt ett barn. Ett litet barn i en vagn. Någon som kan tolka det??? Eller gör inte det förresten.

Igår var vi bjudna till Roberts kompis Peter och hans tjej Cia på middag. Var lite smått oroad att hon lagat ihop en vegetarisk böngryta för min skull eftersom hon tagit mängder med veggo-recept tidigare. Det hade inte varit trevlig, min nya grav-kost innefattar inte vegetariskt. Big no no. Som när vi för flera veckor sedan, innan jag lärt mig att känna efter före, lagade hemmagjorda bönhamburgare med coleslaw och avocadomos. Jättegott i vanliga fall, men då den låg på tallriken framför mig fick jag grova kväljningar så fick beställa en pizza istället. Nej minsann, nu är det korv (falukorv, varmkorv och parisare), bacon, kött i alla dess former (fast helst inte kyckling, lite kräkvarning) som gäller. Fullkorn är blä, vi har fått köpa hem vitt ris, vitt bröd etc. Ni som sett mina matlådor tidigare kan alltså konstatera att jag just nu inte lever som jag lär utan raka motsatsen! Stackars fröet... Så fort jag mår bättre ska kosten läggas om igen, banne mig!


Jag och min julmust när Robert jobbade kväll i veckan

Som sagt hade vi turen att bli bjudna på middag igår, samma visa idag hos Robert föräldrar och imorrn är det farmor som står för kockandet! Värsta lyxen... Så istället för att laga mat i helgen ska vi städa och promenera! Och plugga för min del. Tragglar med en studiereflektion jag inte riktigt får fingrarna ur att göra klar. Egentligen inte så farligt, fyra sidor där jag reflekterar över mitt eget lärande. Mina styrkor, mina svagheter. Ett åtgärdsprogram för att bättra på mina svagheter. Ett kontrollprogram för att jag följer åtgärdsprogramet. Men så meningslöst och tråkigt!!!!! Dessutom ska vi ha läst tre studietekniksböcker som vi ska referera till och plocka sammanhang ifrån. Tre!!!!! Om samma ämne! Läraren vill göra hela kursen obligatorisk för alla studenter, "en chans att få folk att förbättra sitt lärande". Vi hade en meningsfull föreläsning om studieteknik i aulan, lärde mig en del och den var bra. Punkt. Behövs inte en hel kurs i ämnet, då finns det vettigare saker att läsa. Så ska göra allt i min makt för att skona framtida studenter från eländet.

Nu ska jag sparka pojkvännen ur soffan och ta tag i dagen. Kanske prioriterar städning framför promenad idag? Fått nog av dansande dammråttor när man går mellan rummen.

Take care!




så att säga...

OBS OBS OBS LÅNGT INLÄGG OBS OBS OBS


Well... Nu känner jag att det är dags att komma ut här på bloggen eftersom jag annars inte kan blogga om något annat än mat, mat och mat. Det är som så att om allt går enligt planerna kommer jag och Robert bli tre till våren, närmare bestämt 24e maj enligt våra egna uträkningar. Jag har alltså ett litet inneboende frö i magen. Lilla fröet (vi kallar det så, men inte som det stavas utan med lulemål så e:et försvinner. Fröt.) är nu 12 veckor och 2 dagar gammalt (12+2). Alltså tredje månaden ungefär. Nu ska missfallsrisken ha gått ner men oavsett så hade jag börjat skriva här. Blir tokig på att inte få lätta på trycket med alla tankar och känslor! Glädje, panik, förväntan, oro... Ja, mängder med tankar och känslor har passerat sista veckorna! För att inte nämna fysiska måendet, huuuuh. När jag skrivit "Idag har jag inte gjort så mycket, tagit det lugnt" har jag egentligen menat "Idag har jag legat i soffan och mått apröv, har jag rört mig det minsta har jag spytt tarmarna ur mig". Typ.

Så det har varit en omtumlande resa! Känslan från när mensen var en dag försenad (min är väldigt punktlig så började ana misstankar redan då), vi köpte hem test och de visade plus.... Ropade på Robert, var tvungen att dubbelkolla med honom så att det betydde det jag trodde när pluset var där och inte tvärtom. Jaa alltså, det går inte att beskriva i ord. Förvåning, panik, tokglädje - allt på en gång och mer därtill! Vi bara skrattade, visste nog inte hur vi skulle reagera. Robert den stackaren for direkt till jobbet sen, jag var i alla fall hemma och kunde (försöka) smälta i lugn och ro. Vi gjorde ett till test när Robert kom hem (var strängeligen förbjuden att testa på egen hand), samma tydliga plus. Ett par dagar senare samma visa. Fyra test kan inte ha fel - det byggdes bebis i magen!

Första pluset kom tisdagen 15/9. På lördagen for vi till våra respektive föräldrar och kläckte nyheten. Ingen ro att vänta några 12 v här inte, vi ville dela med oss av nyheten! Herregud, höll ju på spricka. Och att inte kunna säga det till mamma fram till lördag var bara det en prövning. "Hur är det med dig idag?" frågar mamma, "Ehh...Bra.". Ni fattar. Vi ville även att de skulle vara delaktiga ifall saker och ting inte gick som det skulle, för att kunna få tröst och stöd. De blev självklart glada, barnbarn är aldrig fel ;-)


Fyra plus kan inte ha fel som sagt...!

Vad har jag haft för känningar hittills? Illamående (inget morgonillamående här inte, 24/7 säger jag... urk!), onormal trötthet, ont i boobsen som för övrigt vägrar växa, åååhh come on! Typ. Men illamåendet har varit helt klart värst och tydligast. Inte varit hungrig på flera veckors tid, mat har äcklat mig, fått tvinga i mig. Sedan framåt eftermiddag/kväll brukar det komma upp igen. Hittills gått ner 3 kg istället för att gått upp 3kg. Men kommer jag nog äta upp mig igen utan problem under jul, inte det minsta orolig! Tack och lov har jag knaprat åksjukemedicin som hjälpt lite, så jag i alla fall kunnat äta frukost och lunch. Det har blivit bättre nu så snart hoppas jag att jag är helt tillbaks på banan!

Två frågor som kanske kan komma... 1. Var det planerat? 2. Hur ska jag göra med skolan?

1. Nej, det var inte planerat. Men väldigt välkommet, inga andra alternativ än att behålla nämndes ens så fanns inte för någon av oss. Vi hade ju tänkt börja med bebisverkstaden på kanske ett år så var inte heeelt främmande. Dock tidigare än planerat. Hade tänkt hinna med en Thailandsresa och ett mc-kort innan. Men vad tusan. Det hinns med tids nog.

2. Jag hoppas att bebis är lite försenad så jag hinner läsa klart hela vårterminen. Exakt datum för förlossning får vi på ultraljudet kring jul, men kan ju trots det vara försenad. Planen är att jag är mammaledig under sommaren och hösten, sedan börjar jag plugga till våren och Robert blir pappaledig. Så läser kurserna de andra läser till hösten nu i vår för att ligga ikapp till nästa vår. Känns faktiskt bättre att plugga än att jobba heltid medan Robert är hemma, kan disponera min tid på ett annat sätt och får se mer av barnet. Ekonomiskt kommer det inte bli någon skillnad, pratat med försäkringskassan och pass att jag jobbade fram till att jag började plugga och jobbat ett år innan dess behåller jag samma mammapenning som om jag fortfarande jobbat. Great.

En del praktiska grejer finns det att fixa. Typ nytt, billigare boende, köpa kombi (hahaha), Robert göra klart sin skola osv osv. Men vi har ju gått om tid på oss innan fröet är färdigbakat...!

Mamma Sara. Pappa Robert. Wow. Nä, jag kan inte smälta det. Känns overkligt. Längtar tills bebis börjar sparkas så det blir lite mer for real. Har ibland frågat Robert om han tror att det verkligen bor någon i min mage, tänk om det är inbillning???? Han menar att jag inte frivillgt skulle spy och må apa med min spyfobi och det är ju sant. Att min mens inte borde hoppat tre rundor och det är ju också sant. Men längtar ändå tills magen växer, sparkarna kommer och vi får se pyret på ultraljud!


V. 5 och v. 12

Som ni ser så har jag värsta monsterkulan. Eller inte. Tycker nästan tvärtom att min mage gått ner??? Men kan tydligen göra det, fröet är inte så stort ännu så mest tarmar etc. som förändras och gör att man får en liten kula som sedan försvinner när kroppen anpassar sig till hormonmängden. Längtar tills jag får en större men det lär jag få äta upp senare, hehe. Fröet är ungefär 8 cm långt och väger 35 g. Hjärtat började slå redan i v.5 men nu är alla organ klara och lillis rör sig fast jag inte känner det ännu. Eftersom vi har fullgått 12 veckor och 2 dagar säger man att vi är i graviditetsvecka 13. Förvirrande I know, men graviditetsveckor är alltid en vecka mer än vanliga veckor. Typ. Klickar ni här ser ni en film på hur bebis ser ut just nu, ändå helt utvecklad för att vara 8 cm! Shit alltså...

Nu har jag inte så mycket mer att tillägga för stunden. Detta räcker nog mer än väl. Mina tekakor behöver bakas ut så ska gå och vara huslig.

Take care!



snö!

Jaaaaa seer det snöööööa, jag seeer det snööööa *nanananaa*

Igen är snön här! Blev inte så långvarig för några veckor sedan, verkar inte stanna alltför länge nu heller med tanke på att jag just simmat hem i slask från stan. Men den finns där i alla fall! Jag och Emlan som gjorde staden, hittade ett par stickade leggins (tights?) till mig och julklapp till Robert! Hihihihihi, hur ska jag kunna hålla mig?!?! Inte min starka sida detta med hemligheter, varken att få eller ge! Blir för uppspelt. Och ändå ska vi bara ge varandra något symboliskt för typ en hundring eftersom vi istället ska lägga pengarna på gemensamt mys, en weekend eller så. Tror även jag är på det klara med vad både lil'sis och mapa ska få.... Skönt att vara ute i god tid för en gångs skull. Big'sis blir en knepig nöt att knäcka, och hon hinner fylla år också i slutet på november så måste komma på dubbla presenter... Gaah.

Ikväll blir det familjemiddag hos mapa. Det bjuds på lasagne, paj, tacogratäng m.m. Ska bli både gott och mysigt, länge sedan vi hade en middag där alla var med!
Eftersom min blogg enbart handlar om mat numera kan jag lika gärna fortsätta. Vi hade ett stycke fläskytterfilé som behövde ätas upp, vad passar väl bättre än en favvogryta med dragonkryddad sallad till som fredagsmiddag?! Delar med mig av receptet, riktigt gott så kan varmt rekommenderas om man gillar rosépeppar och knaperstekt bacon (kan givetvis uteslutas)! Vi tog som sagt fläskytterfilé istället för fläskfilé, funkade utmärkt.

Här är receptet:

Fläskfilégryta m. rosépepparsås

500 g fläskfilé
2 krm peppar
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
1 msk ljus fransk senap
½ smulad buljongtärning
2 tsk soya
2 msk krossad rosépeppar (krossa noga!)
1 dl riven ost (herrgård el. annan mild ost)
300 g bandspagetti


Putsa filén fri från fett och hinnor, skär den i cm-tjocka skivor

Knaperstek bacon i het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Behåll baconfettet i stekpannan.
Krydda filén med peppar och bryn den hastigt i baconfettet. Ta upp köttet

Häll grädden i stekpannan och koka tillsammans med senap, buljongtärning, soja och rosépeppar.
Låt koka några minuter, lägg sedan ned köttet och låt sjuda ett par minuter. Rör ned osten och smaka av.


Take care!



inte min dag

Nä minst sagt, idag blir det inte att köpa lotter! Vissa dagar alltså....

Det hela började med att jag skulle beställa en dator som jag och Robert spanade in igår hos Elgiganten. Satt min gräns på max 5000 kr, denna kostade 4990 kr men var tydligen en bra dator enligt proffset i familjen. Well, beställde aldrig igår eftersom Robert for till jobbet så idag skulle inköpet göras. Vad händer? Jo, på prislappen står det 5990 kr idag! En tusing extra! Vi ringer dit och kollar vad som hänt, de hade skrivit fel pris igår och fanns ingen möjlighet att pruta ner den. Hade vi beställt igår hade vi fått den för det pris som stod men inte nu. Leeeeeeeeesssssssss, när jag äntligen hittat en dator som jag ville ha inom budget!!!!

Efter detta skjutsade Robert mig till skolan, vi gick om på Subway där vi hade ett 2 för 1 erbjudande. Robert ville ha sin macka varm, jag ville ha den kall eftersom jag tänkte äta den på rasten mellan lektionerna och inte direkt. Killen i kassan frågade om jag ville ha varm "Nej, kall" svarar jag. Vad händer? Jo, mackan kommer varm! Jag sa åt honom att jag velat ha en kall, han svarar "Oj.". Ehh. Serviceminded. Eftersom lektionen började hann jag inte begära en ny utan fick trycka min varma, äckliga macka på väg till klassrummet eftersom den annars legat och svettat av sig i väskan.

Nu sist klev jag av bussen från skolan (där jag för övrigt fick hoppa sista lektionen för jag mådde dåligt) och begav mig hemåt. På väg över ett övergångsställe stannar en buss för mig, jag går över och såklart snubblar jag på trottoarkanten. Framför bussen. Den fullsmockade bussen. Det slår aldrig fel.

Och än är inte dagen slut! Huuuuh... Nä, blir att mysa ner sig i soffan, tända ljus, smutta lite julmust och se en film. Robert jobbar stängning idag så det blir me, myself and I. Kollar nog vad sispis gör om jag mår bättre, ifall hon vill joina mig i soffhörnet.

Nu ska jag tröstäta mandariner!

Take care!


helgen

Oj vilket daskigt väder, vill helst krypa ner under täcket igen! Jag som sett framemot en solig höstpromenad men får se hur det blir med den saken.

[ Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder...Well. ]

Helgen har varit trevlig, först afterwork i fredags (glömde kameran), sedan fika med Ida & co på lördag, följt av hockey+film med Emelie och Jakob. Vi provade på detta med att göra egen sushi, premiär för våran del! Riktigt gott, kul att man kan variera precis som du vill. Vi lärde oss att nästa gång behöver riskuddarna inte vara riktigt så stora.


Har haft konstant träningsvärk sedan i fredags. "Jaha varför det?" tänker ni nu. Kanske gymmet? Kanske joggingtur? Heee... Jag, mamma, Hanna och Guldus var ut till stugan på dagen i fredags. Jag sprang några sträckor med Guldus längs stranden, inga kilometer här inte utan meterintervaller. Och där har ni svaret till träningsvärken. Det räckte. Illa - shape up!

Nu i veckan kör två nya kurser igång, känns spännande! Teknik för hållbar resursanvändning och Människan och jordens resurser. Hade intro till den ena idag, går ut på ett projektarbete i grupp som ska resultera i en rapport och ett seminarium. Vi ska även bemöta en annan grupps presentation som en del av kursen. Tack och lov att det sker i grupp säger jag! Våran grupp ska nog välja att inrikta oss mot avfall, Lulebo och kommunen har visat intresse för att få hjälp med hur man kan göra en utställning som får studenter att bli intresserade av sopsortering (som tydligen är katastrofalt i nuläget). Så eventuellt att det blir vårat projekt!

För övrigt har jag gått och småsnorat i snart ett par veckors tid, nyser och börjat få kvällshosta. Men vill inte riktigt bryta ut. Så ingen svinis här inte, då hade jag legat däckad från början.

Dags för... powernap? Bra initiativ, så är jag laddad inför dagens blodprov för ämnesomsättningen.

Take care!



RSS 2.0